Listopad v zahradě
LISTOPAD V ZAHRADĚ
Listopad je měsíc, kdy prožíváme hluboký podzim. Je časem tzv. Dušiček, kdy vzpomínáme na ty, kteří tu již s námi nejsou. Člověk, když vyjde na zahradu, má pocit, že všechno usnulo. Ustal veškerý život. Stromy jsou holé, bez listí. Tráva postrádá svěží, sytou zeleň. Trvalky ukazují své suché stonky a listy. A přesto zdání klame! To, co vidíme, je jen na povrchu a může nám připadat jako obraz zániku. Ale pod povrchem se už čile pracuje. Vznikají nová kořenová pletiva, množí se hlízy, cibulky a oddenky si pod zemí proráží cestu a rozšiřují teritorium mateřské rostliny. Zkrátka, všechno už se chystá na velikou jarní oslavu! A proto miluju listopad! Tolik nás toho učí!
Listopad je také časem snění. Husté mlhy a mrazíky dokáží vyčarovat z jednotlivých zahradních zákoutí opravdu pohádkové scenérie. Je to období, kdy si můžeme odpočinout od zahradních prací. Venku se brzy stmívá, a tak si zapálíme živé světlo doma i u domovních dveří. Sedneme si do oblíbeného křesla, dáme si pečený čaj a prohlížíme si časopisy o zahradách. Nebo se s dětmi zachumláme do deky a prohlížíme si rodinná alba. Nebo se setkáváme s přáteli – třeba u svatomartinské husy. A samozřejmě, nejprve promýšlíme a poté vyrábíme vánoční dekorace pro byt i zahradu, protože advent je už skoro tady.
Co děláme na zahradě v listopadu?
- Hrabeme poslední listí.
- Vyčistíme a přerýpáme zeminu ve skleníku.
- Instalujeme krmítka a pravidelně dodáváme potravu pro ptáčky.
- Kácíme přestárlé stromy (nezapomeneme předtím upozornit dévu stromu a poděkovat).
- Dokud není zmrzlá půda, můžeme ještě rýpat záhony.
- Svážeme vysoké trávy, aby je sníh nerozvalil.
- Vypustíme sudy a nádrže na vodu, aby je mráz neroztrhal.
- Prořezáváme proschlé větve stromů a keřů.
- Zamulčujeme slámou nové výsadby a také jahodníky.
- K růžím přihrneme kompost a zakryjeme je chvojím.
- Přebíráme uskladněná jablka a hrušky, ale i další zeleninu a ovoce.
- Zhotovíme a nainstalujeme vánoční dekorace do zahrady.
NÁŠ TIP: RECEPT NA PEČENÝ ZIMNÍ ČAJ
CO BUDEME POTŘEBOVAT?
4 velké hrušky
2 jablka
2 pomeranče
1 citron
½ kg cukru (nejlépe třtinový)
3 ks hřebíčku
2 svitky celé skořice
1 vanilkový cukr
200 ml rumu (nejlépe mandlový)
A JAK MÁME DÁLE POSTUPOVAT?
Ovoce omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Přidáme cukr, koření a rum a vše dáme do hlubokého pekáče. Troubu předehřejeme na 200° C a pečeme asi hodinu. Nejdříve pod pokličkou, na posledních 10–15 minut ji sundáme. Občas promícháme, aby se ovoce nepřipálilo. Směsí naplníme sklenice, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Tak je ponecháme, dokud čaj nevychladne. Na jeden hrnek stačí dát vždy dvě lžičky a zalít horkou vodou. Po vypití čaje můžeme ovoce sníst.